Hoe bescherm je je hond tijdens de warme dagen?

Net zoals wij hebben ook honden het soms te warm. Wanneer de temperatuur in de zomer oploopt, is het dan ook raadzaam om de nodige voorzorgen te nemen. Zo zorg je ervoor dat je hond niet oververhit raakt.

Hieronder alvast enkele tips om mee te nemen tijdens de warme dagen:


Wat kan je ondernemen om deze dagen voor je hond zo aangenaam mogelijk te laten verlopen?


1. Voorzie voldoende fris drinkwater

Het is zeer belangrijk dat je hond de hele dag toegang heeft tot fris drinkwater. Net zoals jij waarschijnlijk enorm kan genieten van een fris glas water op een hete zomerdag, telt dit ook voor je hond. Zet het daarom idealieter in de schaduw en zorg dat de drinkbak altijd gevuld is.


2. Speel met water of laat je hond zwemmen


De meeste honden zijn wel te vinden voor een spelletje met water. Wanneer je wat water opwerpt, zullen ze hier vaak gretig naar happen. Op deze manier kan je met je hond spelen en hem ondertussen de nodige afkoeling bezorgen.

Wanneer je gaat zwemmen, hou je altijd beter een oogje in het zeil. Het kan immers altijd gebeuren dat je hond panikeert of dat er iets voorvalt. In deze situaties is het belangrijk dat je er bent om je hond te helpen. Niet iedere hond is op het eerste zicht een waterrat. Toch heb ik gemerkt dat eens ze er kennis mee maken en je samen met hen in het water stapt, ze meestal niet meer weg te slaan zijn uit het water.


3. Een put graven

Deze tip is misschien niet voor iedereen van toepassing, maar als je hond de mogelijkheid heeft om te graven, zal hij vaak op deze manier afkoeling zoeken. Hij doet dit omdat de aarde onder de bovenste laag koeler is. Na een klein kuiltje te graven, zullen ze zich hier dan ook leggen om af te koelen.


4. Plan wandelingen en speelmomenten ’s morgens of ‘s avonds

Laat de hond zoveel mogelijk rusten tijdens de warmste momenten van de dag. Hij zal uit zichzelf de schaduw opzoeken om niet oververhit te raken. Om toch de nodige fysieke uitdaging te hebben, kan je deze momenten beter inplannen wanneer het wat frisser is.

5. Laat je hond niet achter in de auto

Helaas gebeurt het nog maar al te vaak dat mensen hun hond achterlaten in de auto. Jaarlijks worden er meerdere honden ternauwernood gered uit een hete auto. De temperatuur in een auto kan namelijk heel snel oplopen. Zelfs wanneer het buiten maar 24° is, kan de temperatuur op slecht 10 minuten al oplopen tot boven de 30°.

6. Controleer of het asfalt niet te warm is

In tegenstelling tot de mens lopen de meeste honden niet op schoenen rond. Dit beschermt ons tegen brandwonden wanneer we op het hete asfalt lopen. Asfalt warmt in de zon zeer snel op en dit kan leiden tot brandwonden aan de voetzooltjes van de hond. Om te controleren of het asfalt niet te heet is, kan je de rug van je hand gedurende 5 seconden op het asfalt leggen. Als dit pijn doet, is het te heet om met je hond over te wandelen.

7. Maak een hondenijsje

Geen roomijs natuurlijk, maar je kan wat water of bouillon invriezen om voor je hond een ijsje te maken. Voor wat extra kan je ook stukjes kip of hondensnoepjes toevoegen. Daarna een uurtje in de vriezer en klaar! Plezier en smaak gegarandeerd!

8. Smeer zonnecrème

Bij sommige honden durft de neus wel eens te verbranden. In dat geval kan je hem insmeren met zonnecrème. Dit beschermt hem net zoals het jou zou beschermen.

Je hond zal uit zichzelf meestal de schaduw opzoeken. Geef hem zeker deze optie. Daarnaast hoef je je niet meteen zorgen te maken wanneer je hond wat meer hijgt dan anders. Op deze manier probeert hij zichzelf af te koelen.

De boodschap is: Geniet van de zomerse dagen, maar hou steeds rekening met je hond!

1 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.