Hoe krijg je jouw hond rustig?

Een rustige hond is ook een gelukkige hond. Wanneer een hond hyper is, kan hij zichzelf moeilijk controleren. Dat maakt het uiteraard nog moeilijker voor jou om hem onder controle te krijgen. Vaak ligt de oorzaak erbij dat de hond overprikkeld of verveeld is of een teveel aan energie heeft. Dit probeert hij op te lossen door zichzelf fysiek te vermoeien.

Vaak denken baasjes dat dit gedrag juist een signaal is dat hij gelukkig is, maar dit is niet altijd het geval. Hieronder volgen enkele tips om jouw hond kalm te krijgen.Beloon kalm gedrag

Beloon jouw hond wanneer hij kalm is. Je hoeft dit niet continu te doen, maar af en toe is dit aan te raden. Zeker bij honden die over het algemeen zeer actief zijn. Door hem op een rustige manier te belonen, zal hij uit zichzelf vaker deze rust opzoeken.


Stimuleer geen hyperactief gedrag

Aandacht aan jouw hond geven wanneer hij hyperactief gedrag vertoont, zal dit enkel aanmoedigen. Daarom is het belangrijk dit gedrag te negeren. In het geval dat hij tegen jou opspringt, kan je jezelf omdraaien of hem met vier poten op de grond plaatsen.


Zorg dat jouw hond voldoende uitdaging krijgt

Door jouw hond zelf uit te dagen, kan je er gecontroleerd voor zorgen dat hij zijn energie kan kwijtraken. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het makkelijker is om hem rustig te krijgen. Daarom is het belangrijk om regelmatig met jouw hond te wandelen of andere spelletjes te spelen. Ook denkspelletjes kunnen een goede uitlaatklep zijn voor jouw hond.


Wees zelf rustig

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Wanneer je zelf niet rustig bent, kan je dit niet op jouw hond uitstralen. Dit geldt ook voor eventuele correcties die je jouw hond geeft. Rustige, maar duidelijke correcties en commando’s hebben meer effect dan roepen tegen jouw hond.

Het enige moment wanneer het nodig kan zijn om jouw stem te verheffen, is wanneer je jouw hond uit een onveilige situatie moet halen. Bv, wanneer hij een straat wil oplopen. Jouw stem verheffen is dan een duidelijke waarschuwing dat hij zich in een gevaarlijke situatie begeeft.

Wanneer jouw hond van nature veel energie heeft, zal dit proces misschien wat langer duren. Toch is het belangirjk dat je hier consequent mee omgaat. Dit zal zowel voor jou als voor jouw hond het leven aangenamer maken.

25 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.