Waarom likken honden aan hun wonden?

Je zal het wel kennen: je hond heeft een wondje en voor je het weet zit hij eraan te likken. De ene zegt dat het gezond is dat hij dit doet, het zou het herstel genezen. De ander zweert er dan weer bij dat dit enkel infecties kan veroorzaken. Hoe zit het nu met honden die aan hun wonden likken?Waarom likt een hond aan een wonde?

Het likken aan wonden is instinctief gedrag van de hond. Een hond heeft slechts 1 middel om zijn wonden te reinigen: zijn tong. Door te likken aan deze wonde kan hij ze kuisen, wat de kans op infecties door vuil verkleind. Bovendien zitten er enzymen in het speeksel van honden die celwanden van gevaarlijke bacteriën kunnen vernietigen. Daarnaast kan het likken aan een wonde ook verzachtend werken voor de pijn.

In dit opzicht lijkt er dus zeker niets mis mee dat een hond aan zijn wonde likt.


Gevaren van likken aan wonden

Er zijn echter enkele kanttekeningen bij het voorgaande. Hoewel het bij kleine wonden zeker kan helpen wanneer de hond hieraan likt, is dit bij grote wonden veelal gevaarlijk. Naast de enzymen in het speeksel van de hond, zitten er immers ook verschillende bacteriën in die infecties kunnen veroorzaken in de wonde. Vandaar dat meestal afgeraden wordt de hond te laten likken aan zijn wonden. Ook gebeurd het dat de hond veelvuldig likt waardoor de wonde steeds weer open gaat. Dit vertraagt dan weer de genezing en maakt hem opnieuw vatbaarder voor infecties.


Wat kunnen wij doen om te helpen?

Hoewel het bij kleine wondjes vaak geen kwaad kan dat je hond hieraan likt, is de medicatie die wij kunnen bieden vaak veel efficiënter. Zeker voor grote wonden is het belangrijk de juiste verzorging te voorzien. Bij jouw dierenarts kan je verschillende hulpmiddelen vinden om ervoor te zorgen dat je hond niet aan zijn wonden kan likken. Dit kan gaan van windels tot een kragen die ervoor zorgen dat de hond niet aan zijn wonde kan komen.


Indien je twijfelt over de ernst van een wonde, neem dan zeker contact op met je dierenarts.

1 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.