Wat als mijn hond blijft blaffen?

Blaffen is voor de hond een vorm van communicatie. Vaak doen ze dit om te waarschuwen, hun enthousiasme te uiten of uit ongeduld. In deze situaties duurt dit echter meestal niet lang. Wanneer je hond overdadig gaat blaffen, kan dit voor overlast zorgen. Zowel bij jou als bij eventuele omwonenden of omstaanders.


Waarom blaft mijn hond zo overdreven?


Wanneer je hond extreem vaak en lang blaft, is het belangrijk de oorzaak van dit gedrag na te gaan. De kans is groot dat je hond zich onzeker voelt op dat moment. Door te blaffen probeert hij zijn frustratie of onzekerheid te uiten. Of het nu om onzekerheid of frustratie gaat, het is uiteraard belangrijk dit gedrag zo spoedig mogelijk aan te pakken.


Hoe leer ik het blaffen af?

Geef op het moment dat je hond blaft zeker geen koekjes om hem te kalmeren. Dit zal het gedrag enkel aanmoedigen aangezien hij de beloning zal koppelen aan het blafgedrag.

Wat moet je dan wel doen?

Er zijn verschillende manieren om je hond het blaffen af te leren. Afhankelijk van jouw hond en situatie kan de ene methode beter werken dan de andere.


1. Gedrag corrigeren: Wanneer de hond blaft om bv. jouw aandacht op te eisen is het belangrijk dit meteen te corrigeren. Dit kan door een correctiewoord zoals ‘neen’ of ‘foei’ te geven. Wanneer je hond stopt met blaffen, kan je hem dan belonen.


2. Blaffen op commando: Een andere manier is om eerst je hond te leren blaffen op commando. Dit doe je door de situatie uit te lokken waardoor je hond blaft. Wanneer hij dit doet koppel je hier een commando aan zoals: ‘luid’ of ‘blaf’. Eenmaal hij deze link gelegd heeft, kan je er ook een stop-commando aan koppelen. Zo leert je hond dat hij moet stoppen met blaffen wanneer je dit commando geeft. Vanaf dat moment kan je makkelijker controleren in welke situatie je hond kan/mag blaffen.


3. Negeren: Deze methode werkt goed bij honden waarbij het gedrag nog niet extreem is. Door je hond te negeren, zal hij het gedrag stopzetten. Hij krijgt hier immers geen beloning voor, integendeel. Daarna geef je je hond weer aandacht. Wanneer het gedrag echter al diepgeworteld is, laat deze methode het echter vaak afweten.

De anti-blafband

Wanneer baasjes het blafgedrag niet opgelost krijgen, komen ze soms terecht bij een anti-blafband. Deze band geeft geluid, trillingen, schokken of een spraylucht af wanneer je hond blaft. Hoewel de kans bestaat dat je hond zal stoppen met blaffen door het onaangename gevolg bij het blaffen, lost dit het eigenlijke probleem niet op. Het is zeer belangrijk na te gaan waarom je hond blaft en hem duidelijk te maken dat blaffen niet de juiste oplossing is.

Aangezien ik ervan uitga dat je in elke situatie samen met je hond naar een oplossing toe moet werken, ben ik van mening dat er betere oplossingen zijn dan een anti-blafband. Deze leert immers noch jou, noch je hond elkaar te begrijpen en om te gaan met de situatie. Door samen met je hond naar een oplossing te werken, groeien jullie bovendien dichter naar elkaar toe en zullen eventuele toekomstige problemen makkelijker opgelost worden.


Als je het blafgedrag toch niet kan afleren, is het interessant mij te contacteren voor een consultatie. Op deze manier kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van het gedrag en een gerichte aanpak gebruiken.

3 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.