De wandeling: Wat? Waarom? En Hoe?

Een wandeling met je hond kan de bron zijn van veel plezier of juist veel frustratie. Hoe je dit ervaart, hangt grotendeels af van hoe je samen met jouw hond op stap gaat. Het is belangrijk om genoeg tijd vrij te maken voor wandelingen met je hond.

Hieronder volgen enkele tips over de wandeling.De wandeling: wat is het en waarom moeten we het doen?

De wandeling is voor je hond een manier om de omgeving te verkennen. Daarnaast is het natuurlijk een fysieke ‘uitlaatklep’. Je hond heeft nood aan voldoende beweging, de wandeling kan je daarbij helpen. Bovendien wordt hij zo ook geprikkeld door situaties die hij thuis niet meemaakt. Dit is zeker belangrijk voor zijn mentale ontwikkeling.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zie ik de wandeling niet als een moment voor je hond om zich te ontlasten en continu rond te snuffelen. De wandeling is in mijn ogen een moment waarin je samen met je hond ergens heen gaat, maar jij bepaalt waarheen en op welk tempo.

Er is zeker de mogelijkheid om tijdens de wandeling een stop te maken zodat je hond zich kan ontlasten en even kan rondsnuffelen. Jij bepaalt echter wanneer het hiervoor tijd is, niet je hond. Anders kom je in een situatie terecht waarin je hond alle richtingen heen trekt om rond te snuffelen. Zorg dus voor een gestructureerde wandeling waarin jij bepaalt welke richting je uitgaat.

De wandeling: Hoe pak je het aan?

Voor de eigenlijke wandeling:

- De leiband aandoen:

Zorg ervoor dat je hond rustig is vooraleer je de leiband aandoet. Het is makkelijker de wandeling aan te vatten met een hond die niet overenthousiast is. Om dit te bereiken, kan je als volgt te werk gaan: Als je hond te enthousiast is wanneer je de leiband bovenhaalt, steek je hem meteen weer weg. Pas wanneer hij gekalmeerd is, haal je de leiband weer boven. Dit herhaal je tot je hond kalm blijft zelfs wanneer hij de leiband aan heeft.

- Rustig door de deur:

Het bovenstaande is ook van toepassing op de start van de wandeling. Je vertrekt pas wanneer je hond rustig is. Is dit niet het geval, dan start je opnieuw. Dit zal helpen om de wandeling aangenamer te starten.

Snuffelen en ontlasten:

Hoewel ik van mening van dat je de wandeling zelf dient te leiden, is het zeker positief een moment te voorzien waarop je hond zich kan ontlasten en kan rondsnuffelen. Niet de gehele wandeling moet je hier echter aan toegeven.

Trekken aan de leiband:

Dit is een van de grootste frustratie bij hondeneigenaars. Soms leidt dit probleem er ook toe dat baasjes niet meer met hun honden gaan wandelen, wat dan weer tot andere problemen leidt. Om te leren omgaan met een hond die trekt aan de leiband, kan je steeds contact opnemen voor een consult.

Zelf kan je uiteraard ook te werk gaan. Tips over het trekken aan de leiband vind je via deze link.


Let op:

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een hond die voor jou loopt niet per se een teken van dominantie. In vele gevallen denkt de hond hier niet op deze manier over na. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je dit gedrag dient te tolereren. Wanneer dit de wandeling voor jou onaangenaam maakt, is het zeker een goed idee om hier werk van te maken zodat je hond begrijpt wat je van hem verwacht.


De wandeling dient zowel voor jou als voor je hond een aangename ervaring te zijn. Wanneer dit vlot verloopt, is het ook makkelijker om je hond mee te nemen wanneer je ergens heen trekt.

3 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.