Hoe leer ik mijn hond het opspringen af?

Lang niet iedereen vindt het aangenaam wanneer er een hond opspringt. Misschien heb je net je mooiste kleren aangetrokken voor een feestje. Of er komt bezoek langs die schrik heeft van honden. Voor de hond een wijze van begroeting, maar voor mensen soms een frustratie.


Waarom springt mijn hond op? De oorsprong van dit gedrag stamt af uit de opvoeding van de hond. Pups springen op naar de bek van de moeder om het voedsel dat zij draagt op te kunnen eten. Ondanks dat dit een gedrag is dat van nature bij de hond ingebakken zit, kan je dit relatief makkelijk afleren. Het probleem is echter dat velen dit bij pups schattig vinden en aanvaarden, waardoor dit gedrag gestimuleerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de hond dit blijft doen wanneer hij volwassen is. Daarnaast is de reukzin bij de hond ook zeer sterk ontwikkeld. Vanuit onze mond verspreiden we een sterke geur. Door dichterbij te komen kunnen ze deze beter opnemen.

Jong geleerd is oud gedaan Belangrijk is dat je vanaf je pup in huis komt, je hier vanaf dag 1 consequent mee omgaat. Een gedrag dat een hond aanleert wanneer hij pup is, blijft hij vaak zijn hele leven lang hanteren.

Hoe leer ik het opspringen af? Volg volgende stappen in een rustige gemoedstoestand uit. Het is belangrijk geduldig te werk te gaan zodat je hond tijd heeft om te begrijpen wat je verwacht. · Wanneer je hond naar je toekomt, ga je op je hurken zitten. Dit zorgt ervoor dat je je verlaagt en dichter bij je hond bent. · Wanneer de hond naar je toekomt beloon je hem rustig terwijl hij met zijn vier poten op de grond blijft staan. Belangrijk is om rustig te zijn en dit ook uit te stralen naar je hond. Wanneer je je hond opfokt, gaat hij immers sneller weer opspringen uit enthousiasme. · Als de hond toch opspringt, zet je hem met beide handen weer op de grond. Daarna kan je hem, wanneer hij even blijft staan, opnieuw belonen. Wat met vreemden of bezoekers? Deze oefening is stap 1 in het proces. Voor sommige honden is dit genoeg om te beseffen dat ze bij niemand mogen opspringen, maar niet voor allemaal. Allereerst is het interessant om ervoor te zorgen dat je de situatie volledig onder controle hebt. Dit wil zeggen: Spreek af met iemand die je goed kent en die zal doen wat je van hem/haar vraagt. · Stap 1: De persoon negeert de hond zolang jij dat vraagt. Laat de persoon op enkele meters langs de hond lopen. Zet je rustig bij de hond en beloon hem als hij rustig blijft zitten. Zoniet kan je hem altijd afleiden met een beloning. Indien dit goed gaat, kan je de persoon steeds dichter laten voorbijlopen. · Stap 2: Laat de persoon op de hond afwandelen. Jij blijft opnieuw bij je hond en beloont hem rustig. Als de persoon tot bij de hond geraakt is zonder dat hij opspringt, hurkt de persoon zich en kan hij/zij de hond rustig aaien. · Wanneer je vreemden tegenkomt, roep je je hond bij jou en beloon je hem. Na verloop van tijd zal hij vanzelf niet meer geneigd zijn naar hen toe te lopen. · Als een andere persoon het leuk vindt dat je hond naar hem of haar toeloopt en wil springen, maak dan duidelijk dat je dit niet wenst. Vraag hen om geen aandacht te geven wanneer je hond naar hen toekomt. Roep je hond bij jou en laat ze hem dan aaien. Leg duidelijk uit dat je je hond dit gedrag probeert af te leren. Dit leer je uiteraard niet op één-twee-drie. Neem je tijd en heb geduld met dit te oefenen. Aangezien het voor de hond van nature uit normaal is om op te springen. Indien je hiermee moeilijkheden ondervindt, kan je mij steeds contacteren zodat we hier tijdens de opvoeding van de pup reeds mee kunnen starten.

4 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.