Trekken aan de leiband

Een van de meest voorkomende frustraties bij hondeneigenaars is het trekken aan de leiband tijdens de wandeling.

In deze post leg ik mijn focus op een wandeling met een losse leiband, niet de competitieve volg-oefening vanuit het gehoorzaamheid. Tijdens de wandeling is dit zowel voor jou als baasje, als voor jouw hond meestal de aangenaamste manier om te gaan.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, trekt een hond niet om zijn dominantie te uiten. De reden hiervoor is eigenlijk heel logisch.

We kijken even verder vanwaar dit gedrag afkomstig is vooraleer we naar de oplossing toe werken.


Waarom trekt mijn hond aan de leiband?


De wandeling is voor jouw hond een enorm leuke ervaring. Door de vele geuren en indrukken is hij meestal heel enthousiast wanneer je gaat wandelen. Vanuit dit enthousiasme is de drang om vooruit te gaan groot. Aangezien het normale tempo van een mens lager ligt dan dat van de meeste honden, vormen we ook niet de ideale wandelpartner en zorgt dit voor het trekken aan de leiband.

Een hond aanleren om rustig naast zijn baasje te wandelen wanneer hij eigenlijk wil rondrennen, vraagt een grote hoeveelheid zelfcontrole van de hond. Hij zal zijn impuls om ergens heen te lopen moeten controleren zodat hij aan het tempo van zijn baasje blijft wandelen. Dit is niet voor elke hond vanzelfsprekend.

Toch is het zeer belangrijk dat jouw hond leert hoe hij naast jou kan wandelen zodat de wandeling voor iedereen een aangename ervaring is.


Hoe leer je jouw hond het trekken af?


· Wanneer je het trekken van jouw hond fysiek niet aankan, zijn er hondvriendelijke harnassen die ervoor zorgen dat de wandeling voor jou alsnog mogelijk is.


· Wees consequent. Maar al te vaak zie ik dat baasjes slechts de eerste paar meter of enkele wandelingen de energie hebben om samen met hun hond te werken aan deze situatie. Wanneer je dit niet consequent doet, zal jouw hond ook niet begrijpen dat je dit steeds van hem verwacht.


· Vaak voelt het trekken aan de leiband voor de hond als een succesverhaal aangezien het baasje toegeeft aan dit gedrag. Door ervoor te zorgen dat dit trekgedrag niet als resultaat heeft dat jouw hond geraakt waar hij wil, kan je vaak al een verandering teweeg brengen.


· Wanneer de hond trekt, blijf dan meteen stilstaan totdat de hond terugkeert naar jou. Wanneer dit niet spontaan gebeurt, lok je hond dan met een enthousiaste stem dichterbij. Het is belangrijk om pas verder te wandelen wanneer de leiband ontspannen is.


· Een andere methode bestaat eruit om te draaien wanneer de hond trekt en in de tegenovergestelde richting verder te wandelen. Pas wanneer hij opnieuw naast jou wandelt, keer je terug in de richting waarheen je wandelt. Je hoeft niet hard te trekken aan de leiband. Door een commando te geven kan je jouw hond erop wijzen dat je van richting verandert. Een andere manier om te vermijden dat je aan de leiband moet trekken, is het meelokken van jouw hond met een enthousiaste stem. Het duurt misschien enkele draaibewegingen, maar uiteindelijk zal hij begrijpen dat trekken hem niet brengt waarheen hij wil gaan.


· Een andere optie is om jouw hond te belonen wanneer hij de beslissing maakt om naast jou te wandelen. Telkens wanneer hij naast jou komt wandelen, beloon je hem zowel met je stem als eventueel met een koekje.


· Wanneer jij en jouw hond beter op elkaar ingespeeld raken en hij goed luistert, kan je hier hier een oefening van maken. Door op veschillende manieren te draaien (kwartdraai naar links, 180° naar rechts, een acht maken,...) zorg je ervoor dat jouw hond zijn aandacht bij jou moet houden. Denk er zeker aan om jouw hond te belonen bij zulke oefeningen.


· Een vermoeide hond is meer geneigd om naast jou te blijven wandelen. In sommige situaties kan het helpen om jouw hond eerst wat te vermoeien voordat je met hem gaat wandelen. Vergeet uiteraard niet om hem dan ook te belonen voor het feit dat hij naast jou wandelt zodat hij begrijpt dat dit is wat je van hem verwacht tijdens een wandeling.

Belangrijk om mee te nemen is dat je consequent moet zijn om dit gedrag aan te leren.


Daarnaast kan het helpen om bovenstaande tips te combineren. Bij de ene hond werkt de ene methode beter, bij de andere iets anders. Door te combineren geef je verschillende impulsen waaruit jouw hond kan leren.

Bij problemen met het trekken aan de leiband, kan je ook steeds vrijblijvend informatie omtrent een consult aanvragen.

5 keer bekeken

0473 65 32 69

Poelstraat 19, 9820 Merelbeke, Belgium

©2020 door Connected Paws.